Tuesday, 28 February 2017

Pengalaman Pertama Edar Risalah (Flyers)

Risalah (flyers) saya

Terkenang pengalaman edar 'flyers' semasa di Karnival Geng Masjid Vaganza di Masjid Munawwarah, Seksyen 27 Shah Alam tempoh hari. Entah kenapa rasa seronok pula pengalaman sebegitu. Ianya merupakan pengalaman pertama saya mengedarkan risalah (flyers) sepanjang hidup saya.

Saya cuba tukar-tukar ayat ketika mengedarkan 'flyers' kepada pengunjung yang lalu lalang.

"Assalamualaikum Tuan, Tuan dah buat perancangan harta pusaka? Kalau ada masa, boleh duduk dulu untuk saya terangkan. Ataupun kalau ada apa2, tuan boleh hubungi saya ya".

"Assalamualaikum Cik Puan, saya dari Syarikat Amanah yang menawarkan khidmat perancangan harta pusaka, harta sepencarian, hibah... Kalau ada apa-apa boleh hubungi saya ya".

"Assalamualaikum Encik... khidmat perancangan harta pusaka, wasiat, harta sepencarian, hibah.... Kalau dah terdetik hati nak buat penulisan wasiat, boleh hubungi saya ya".

Kalau Cik Puan yang pakai handbag Chanel, saya akan tambah...... 

"Kalau ada hasrat nak wasiatkan handbag kepada sesiapa pun boleh....". 

Dan kemudian disambut dengan ketawa oleh Cik Puan-Cik Puan tersebut. Hehehe... Saya pun faham... Kalau boleh, takmau koleksi kesayangan tu dapat kat isteri baru kan... hihihi


Respon?

Ada yang bertanya kita semula untuk ingin tahu lebih lanjut, 
ada yang ceritakan pengalaman mereka pula, 
ada yang memberi jawapan dengan nada bergurau, 
ada yang berterima kasih, 
ada yang sedekahkan senyum, 
ada yang belum dengar apa kita sebut tetapi sudah menolak. Itu lumrah. Kalau dia tidak mahu ambil 'flyers' kita, jangan memaksa.


Kalau yang tengah duduk melepak, saya mulakan dengan berbasa basi dahulu... tanya dia tunggu siapa... sebut pasal anak kecilnya ke..

Sebenarnya, saya hendak melatih kemahiran komunikasi dan kemahiran saya berinteraksi dengan orang ramai. Saya tidak kira berapa kos yang saya telah habiskan untuk Karnival tersebut. Saya tidak kisah berapa hasil yang saya akan dapat. Yang pastinya... Itulah antara pengalaman dan latihan yang paling berharga.

Dan saya juga seronok dapat berbual dengan beberapa peniaga di karnival tersebut tentang perniagaan mereka. Belum dikira pengalaman setebal 'flyers' dan 'sales kit' yang saya baru 'laminate' rosak dek kerana hujan ribut pada petang Sabtu (Allahumma soyyiban naafi'aa). 

Menggigil kesejukan sebab jubah yang saya pakai pun basah. Syukurlah anak-anak tiada disana ketika itu. Dan Alhamdulillah lewat petang itu, rakan-rakan lain pula ambil alih tugas hingga ke malam.

No comments:

Post a Comment